Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najciekawsza, pracochłonna, wybitna

22 marca 2019 | Dodatki Jednodniowe
≥Zwiedzanie japońskich targów rybnych to przeżycie działające na wszystkie zmysły.  Warto się tam zatrzymać i coś zjeść
źródło: Shutterstock
≥Zwiedzanie japońskich targów rybnych to przeżycie działające na wszystkie zmysły. Warto się tam zatrzymać i coś zjeść
≥Wystarczy spojrzeć na potrawy wyrzeźbione w wosku, żeby człowiek od razu  zrobił się głodny
źródło: Shutterstock
≥Wystarczy spojrzeć na potrawy wyrzeźbione w wosku, żeby człowiek od razu zrobił się głodny
≥Makaron ramen jest jednym z najpopularniejszych japońskich dań. Pachnący, smaczny,  sycący i zazwyczaj tani
źródło: Shutterstock
≥Makaron ramen jest jednym z najpopularniejszych japońskich dań. Pachnący, smaczny, sycący i zazwyczaj tani

Sushi jest dzisiaj najbardziej popularną potrawą 
na świecie. Co jednak ciekawe, dla samych Japończyków wcale nie jest na pierwszym miejscu. Danuta Walewska

Najwięcej porcji sushi jest zjadane w Stanach Zjednoczonych, gdzie tak jak pizza, ta potrawa jest najczęściej kupowana na wynos – bo sushi łatwo jest podać w domu. Świetnie wygląda, jest świeże i tak samo, chociaż bardzo konkretnie, smakuje.

Te cechy właśnie zadecydowały o popularności japońskiego jedzenia na świecie. I nawet amerykańskie dodatki i pomysły dopasowania do gustu, z odmianą kalifornia maki na czele, nie były w stanie popsuć reputacji tego dania.

Zacznijmy od tego, że

- po pierwsze: wszystkie składniki, z których Japończycy przygotowują swoje potrawy, muszą tak świeże, jak to tylko jest możliwe, z naciskiem na te wszystkie, które są sezonowe. Wszelkie sosy w potrawach są bardzo lekkie, proste w przygotowaniu, ale właśnie ta prostota powoduje, że jakikolwiek składnik nie pierwszej świeżości zepsułby cały efekt;

- po drugie: Japończycy jedzą oczami. Potrawa musi być dziełem sztuki. Gdyby tak nie było, nie mielibyśmy sushi z klocków lego;

- po trzecie: mają charakterystyczny smak – umami. Tak jak inne podstawowe smaki: kwaśny, słodki czy słony bądź gorzki. Umami wyodrębniony został w 1909 roku przez profesora Uniwersytetu Cesarskiego w Tokio, Kikunae Ikedę. Piąty smak jest opisywany jako „bulionowy", głęboki czy wręcz mięsny.

Michelin daje gwiazdki

UNESCO uznało w 2013 roku japońską kuchnię za...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11312

Wydanie: 11312

Spis treści

Reklama

Zamów abonament