Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jesteśmy tym, co jemy

23 sierpnia 2019 | Dodatki Jednodniowe
źródło: materiały prasowe

Rozmowa | Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

 

Jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie? Wydaje się, że nie do końca mamy świadomość, że jedząc niezdrowo, sobie szkodzimy.

Hanna Stolińska: Jedzenie poprzez dostarczanie witamin i składników mineralnych warunkuje nasz rozwój i zachowanie odpowiedniego zdrowia. Nie bez znaczenia jest powiedzenie: jesteś tym, co jesz. Organizm trawi pokarm i wykorzystuje wszystkie jego składniki do budowy, regeneracji i wszystkich funkcji życiowych. Nieprawidłowy sposób żywienia wpływa na rozwój aż 80 jednostek chorobowych, między innymi otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, niektórych nowotworów, osteoporozy, choroby nerek, wątroby i trzustki, a nawet depresji. Większość osób zna zasady zdrowego żywienia, wie, które produkty uchodzą za prozdrowotne, a których lepiej unikać. Niestety, teoria nie przekłada się na praktykę. Jeżeli czujemy się dobrze, choć to pojęcie bardzo względne, to nie myślimy o tym, że spożywanie pewnej żywności może doprowadzić do rozwoju tych schorzeń. Dopiero kiedy zaczynają się one rozwijać, mamy gorszą kondycję, czujemy się zmęczeni, zaczynamy myśleć o zmianie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11439

Wydanie: 11439

Spis treści
Zamów abonament