Świadomy konsument na zakupach
Producenci żywności wkładają do swoich wyrobów rozmaite dodatki, dzięki którym ich produkty są trwalsze, ładnie wyglądają, dobrze smakują i pachną. Nie wszystkie składniki służą zdrowiu. Osoby, które chcą o siebie dbać i robić świadome zakupy, powinny dokładnie czytać etykiety.
Na etykiecie produktu spożywczego producent jest zobowiązany podać m.in.: nazwę produktu spożywczego, zawartość netto lub liczbę sztuk produktów, wykaz składników zgodnie z ich masą (w porządku malejącym), datę minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia oraz dane identyfikujące producenta.
Poza tym na opakowaniu muszą się znaleźć informacje o warunkach przechowywania i użycia danego produktu (ich brak mógłby prowadzić do niewłaściwego użycia). Producent musi również poinformować konsumenta o zawartości składników, które mogą powodować alergię lub nietolerancję oraz o wartości odżywczej produktu z uwzględnieniem referencyjnej wartości spożycia (RWS). – Wartość odżywcza dostarcza nam informacji, ile energii, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta