Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Świadomy konsument na zakupach

23 sierpnia 2019 | Dodatki Jednodniowe
źródło: Shutterstock

Producenci żywności wkładają do swoich wyrobów rozmaite dodatki, dzięki którym ich produkty są trwalsze, ładnie wyglądają, dobrze smakują i pachną. Nie wszystkie składniki służą zdrowiu. Osoby, które chcą o siebie dbać i robić świadome zakupy, powinny dokładnie czytać etykiety.

Na etykiecie produktu spożywczego producent jest zobowiązany podać m.in.: nazwę produktu spożywczego, zawartość netto lub liczbę sztuk produktów, wykaz składników zgodnie z ich masą (w porządku malejącym), datę minimalnej trwałości/termin przydatności do spożycia oraz dane identyfikujące producenta.

Poza tym na opakowaniu muszą się znaleźć informacje o warunkach przechowywania i użycia danego produktu (ich brak mógłby prowadzić do niewłaściwego użycia). Producent musi również poinformować konsumenta o zawartości składników, które mogą powodować alergię lub nietolerancję oraz o wartości odżywczej produktu z uwzględnieniem referencyjnej wartości spożycia (RWS). – Wartość odżywcza dostarcza nam informacji, ile energii, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 11439

Wydanie: 11439

Spis treści
Zamów abonament