Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niska cena to niska jakość

23 sierpnia 2019 | Dodatki Jednodniowe
źródło: materiały prasowe

Rozmowa Aneta Łańcuchowska, dietetyk, blogerka kulinarna, anetalancuchowska.pl

 

Dobrej jakości mięsa i wędliny są źródłem pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12. Jak dużo produktów mięsnych jest wskazanych w naszym codziennym menu?

Aneta Łańcuchowska: Człowiek, by rozwijać się i prawidłowo funkcjonować, nie musi wzbogacać mięsem swojej codziennej diety. Białko zwierzęce można zastąpić roślinnym. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jednogłośnie zalecają, żeby w ciągu tygodnia zjadać maksymalnie 500 g mięsa.

Najlepiej chudego i gotowanego.

Tak. Polacy niestety preferują tłuste mięsa, najczęściej smażone lub wędzone.

Z uwagi na brak czasu popularnością cieszą się gotowe produkty mięsne wysoce przetworzone, takie jak: parówki, mielonka, kiełbasy, boczek, pasztetowa. Produkty te obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. podnoszą...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11439

Wydanie: 11439

Spis treści
Zamów abonament