Niska cena to niska jakość
Rozmowa Aneta Łańcuchowska, dietetyk, blogerka kulinarna, anetalancuchowska.pl
Dobrej jakości mięsa i wędliny są źródłem pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego żelaza oraz witaminy B12. Jak dużo produktów mięsnych jest wskazanych w naszym codziennym menu?
Aneta Łańcuchowska: Człowiek, by rozwijać się i prawidłowo funkcjonować, nie musi wzbogacać mięsem swojej codziennej diety. Białko zwierzęce można zastąpić roślinnym. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jednogłośnie zalecają, żeby w ciągu tygodnia zjadać maksymalnie 500 g mięsa.
Najlepiej chudego i gotowanego.
Tak. Polacy niestety preferują tłuste mięsa, najczęściej smażone lub wędzone.
Z uwagi na brak czasu popularnością cieszą się gotowe produkty mięsne wysoce przetworzone, takie jak: parówki, mielonka, kiełbasy, boczek, pasztetowa. Produkty te obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. podnoszą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta