Warto znać, ale jeszcze lepiej stosować
Zasady zdrowego żywienia |„Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika" – to podstawowe zalecenia wynikające z najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, przygotowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Podstawą żywienia każdego zdrowego człowieka, co potwierdzają badania, powinny być warzywa i owoce. Najlepiej jeśli stanowią co najmniej połowę codziennych porcji jedzenia, przy czym warzyw powinno być trzy razy więcej niż owoców. Dieta bogata w warzywa i owoce m.in. zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału serca oraz nowotworu. Dzięki niej dostarczamy organizmowi wielu cennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) mających działanie antyoksydacyjne, hamujących namnażanie się komórek, chroniących ich DNA, regulujących działanie hormonów oraz stymulujących układ immunologiczny.
Na kolejnym poziomie piramidy (im wyższe piętro, tym mniej produktów z danej grupy powinno się znajdować w diecie) są produkty zbożowe. Dietetycy zalecają przede wszystkim pełnoziarniste, np. pieczywo razowe, graham, ryż pełnoziarnisty brązowy, makaron razowy, kasze (m.in. gryczaną i jęczmienną). Przetwory zbożowe z pełnego przemiału zawierają więcej witamin, szczególnie z grupy B, składników mineralnych (magnez, cynk) i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta