Prawidłowe odżywianie – mniejsze ryzyko chorób
Pytania do dietetyków | W naszej codziennej diecie najważniejsze jest urozmaicenie, przekonują Julia Siech i Justyna Kowalska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.
Co powinniśmy wiedzieć o wartości odżywczej składników naszego pożywienia? Z jakich składników nie wolno rezygnować, które można bez szkody dla zdrowia zastąpić innymi?
Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest wartość odżywcza. Najczęściej kojarzona jest z wartością energetyczną produktu, czyli z ilością dostarczanych do organizmu kilokalorii po spożyciu danego produktu. Ale wartość odżywcza to także zawartość takich składników jak białko, węglowodany, tłuszcze oraz innych związków wpływających na funkcjonowanie organizmu (m.in. witamin czy składników mineralnych).
Każdy produkt charakteryzuje się odmienną wartością odżywczą. Informacje na ten temat możemy znaleźć na etykiecie produktu. Od 2016 obowiązkowo na każdej etykiecie umieszczona jest informacja na temat wartości energetycznej, zawartości białka, tłuszczów, tłuszczów nasyconych, węglowodanów i cukrów oraz soli. Przy wyborze produktu należy zwrócić uwagę, aby zawierał jak najmniej soli, tłuszczów (zwłaszcza nasyconych) oraz cukru.
Należy pamiętać, że w naszej codziennej diecie najważniejsze jest urozmaicenie. Im więcej różnych produktów spożywczych, tym większa szansa, że wraz z tym co jemy, dostarczymy do organizmu wszystkich niezbędnych składników. Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia dieta powinna opierać się na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta