Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność coraz droższa przez zmiany klimatu

27 października 2022 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Bełdowicz
Wiele produktów spożywczych może niebawem zniknąć lunopark / shutterstock
autor zdjęcia: lunopark
źródło: Rzeczpospolita
Wiele produktów spożywczych może niebawem zniknąć lunopark / shutterstock

Konsekwencje ocieplającego się klimatu będą nas kosztować coraz więcej, a wzrost globalnych temperatur odczujemy m.in. płacąc za zakupy spożywcze.

Raport think tanku Energy and Climate Intelligence Unit wykazał, że zmiany klimatu oraz wzrost cen ropy i gazu znacząco podniosły rachunki za żywność dla przeciętnego Brytyjczyka. Gospodarstwa domowe zapłaciły w tym roku łącznie 11,4 mld funtów więcej niż w roku poprzednim. Niemal 15-proc. inflacja cen żywności doprowadziła do zachwiania bezpieczeństwem żywnościowym, skazując uboższe rodziny na ograniczanie liczby posiłków lub głodowania.

Ocieplenie uderza w uprawy

Warto zaznaczyć, że tak dramatyczna sytuacja stanowi konsekwencję nie tylko drastycznego wzrostu cen paliw kopalnych, które poszybowały do góry w efekcie inwazji Rosji na Ukrainę. To w równej mierze efekt ocieplającego się klimatu. Europejskie, w tym również brytyjskie uprawy zostały w tym roku dotknięte w ogromnym stopniu rekordową falą...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12406

Wydanie: 12406

Spis treści

Reklama

Ściągawka przedsiębiorcy

4) + Komunikaty (2 i 1/4)

Zamów abonament