Jak wyceniać koszty wytworzenia produkcji zwierzęcej
Koszty wytworzenia produkcji zwierzęcej ustala się dla jednostki kalkulacyjnej przyjętej w zasadach (polityce) rachunkowości. Przyjęte jednostki kalkulacyjne powinny umożliwić wycenę produktów w toku produkcji zwierzęcej na dzień bilansowy.
Zasady wyceny i ujmowania biologicznych aktywów trwałych i obrotowych, niebiologicznych produktów rolniczych oraz ustalania wyniku działalności rolniczej powinny być określone w przyjętej przez przedsiębiorstwo polityce rachunkowości. Okresowo, co najmniej na koniec roku obrotowego należy przeprowadzić inwentaryzację stanu zwierząt i roślin drogą spisu z natury, a jeżeli warunki na to nie pozwalają – drogą porównania danych ksiąg rachunkowych z odpowiednimi dokumentami.
Tematykę wyceny składników majątku wykorzystywanych w działalności rolniczej rozpoczęliśmy omawiać w „Tygodniku Podatników” z 23 czerwca. W dzisiejszym numerze kontynuujemy wyjaśnianie tych zagadnień.
Koszty dla jednostki kalkulacyjnej
Koszty wytworzenia produkcji zwierzęcej ustala się dla jednostki kalkulacyjnej przyjętej w zasadach (polityce) rachunkowości. Przyjęte jednostki kalkulacyjne (np. gatunek, rasa, kategoria zwierząt lub poszczególny produkt) powinny umożliwić wycenę produktów w toku produkcji zwierzęcej na dzień bilansowy. W ramach kalkulacji kosztów jednostkowych produkcji zwierzęcej ustalane są koszty wytworzenia dla jednostek miary właściwych produktów rolniczych produkcji zwierzęcej (np. litrów mleka, kilogramów mięsa, sztuk żywca). Dla każdej jednostki kalkulacyjnej kosztów prowadzi się konto księgowe analityczne do...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)