Pacjenci w Polsce i Europie zyskali nowe wsparcie
W należących do grupy spółek DANONE w Polsce Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu uruchomiono pierwszy w kraju zakład produkcji żywności medycznej do żywienia dojelitowego.
Inwestycja otwiera nowy rozdział nie tylko we wsparciu pacjentów, ale również w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Polski i Europy. Wartość projektu wyniosła 230 mln zł.
– Dzięki tej inwestycji będziemy nie tylko lepiej realizować naszą misję, ale także zabezpieczymy logistykę dostaw produktów żywieniowych i medycznych dla Polski i Europy w niestabilnym geopolitycznie świecie – powiedział Paweł Piątek, dyrektor generalny grupy spółek DANONE w Polsce, podczas uroczystego otwarcia Wydziału Specjalistycznego Żywienia Medycznego w Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu. – Nasza misja stanowi, że poprzez starannie dobrane produkty będziemy nieść ludziom zdrowie poprzez żywność – podkreślił. Dodał, że produkty z Opola będą również eksportowane w większości do krajów europejskich oraz innych miejsc na świecie.
– Jesteśmy dumni, że poprzez nasze produkty żywienia medycznego, łączące zaawansowane badania naukowe ze zrozumieniem potrzeb pacjentów na różnych etapach życia, możemy wspierać ścieżki opieki nad dorosłymi pacjentami – mówili przedstawiciele firmy. – Nutricia dzięki tej inwestycji może z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
