Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tego lata gastronomia nie będzie zaciskać pasa

30 czerwca 2025 | Pierwsza strona | rp.pl
źródło: Rzeczpospolita

W branży gastronomicznej trwa ożywienie. W maju liczba wizyt przypadających na klienta wzrosła w pizzeriach o 2,4 proc. rok do roku, a w lokalach z kanapkami i daniami z kurczaka – o 3,1 proc. – pokazują dane Proxi.cloud, które „Rz” poznała jako pierwsza.

Późna wiosna i lato to sezon dla branży. – Oczywiście w największym stopniu wzrosty dotyczą lokalizacji typowo wakacyjnych – mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska.

– Od kiedy opóźniona wiosna pokazała swoje pogodne oblicze, notujemy wyraźny wzrost obrotów w naszych lokalach, a wszystko wskazuje na to, że ten trend się utrzyma – wskazuje Paweł Kowalewski, prezes Mex Polska.

Także McDonald’s Polska przyznaje, że Polacy w tym roku chętniej podróżują, co przekłada się na wydatki na jedzenie. —p.m.

Wydanie: 13213

Wydanie: 13213

Spis treści

Reklama

Gość „Rz”

Zamów abonament