Kateringowe kolosy tworzą swój branżowy związek
Obrona interesów firm kateringowych zmobilizowała dziesięć największych z nich do powołania swojego stowarzyszenia. W Europie firmy tego typu należą do największych w branży gastronomicznej i wyprzedzają pod względem przychodów nawet sieci tzw. fast foodów.
W Polsce wciąż większość stołówkowych obiadów przygotowują niewielkie firmy jednoosobowe, ale coraz większe udziały w rynku zdobywają duże koncerny. Piątka największych przygotowuje ponad 100 tysięcy posiłków dziennie. W minionym roku osiągnęły one w Polsce łącznie ponad 300 mln złotych przychodów – wynika z podsumowania firmy BROG.
– Naszym problemem jest nie tylko podwyżka VAT na usługi gastronomiczne od...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta