Z alpejskiego Piemontu
Za ojca współczesnego wermutu uważany jest Hipokrates‚ znany z doprawiania win migdałami i ziołami
W czasach greckich i rzymskich wśród ówczesnych notabli aromatyzowano wina ziołami‚ korzeniami i miodem oraz rozcieńczano wodą. Picie wina w postaci naturalnej uważano za coś niestosownego‚ godnego jedynie plebsu. Zanim opanowano sztukę destylacji‚ wino stało się podstawowym składnikiem mikstur medycznych dzięki zawartości w nim składników wyekstrahowanych z ziół i korzeni‚ które jednocześnie chroniły je przed zepsuciem. Mikstury były gorzkie‚ co przyczyniło się do wyrobienia u konsumentów pewnych gustów. Ugruntowało też przekonanie o leczniczych właściwościach gorzkich win ziołowych.
Jeszcze w XVI i XVII wieku takie wina były dosyć drogie i w niektórych rejonach Włoch i Francji pełniły rolę waluty czy też prezentów‚ którymi obdarowywali się członkowie znaczniejszych rodzin.
Wermut w postaci znanej obecnie‚ czyli ziołowego wina aperitifowego‚ zaczęto produkować masowo we Włoszech w XVIII wieku w okolicach Turynu‚ znanego od...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta