Łyktus benedyktus
Homer i jego rodacy byli przekonani, że wino jest darem bogów, że to Dionizos nauczył ich sadzić je, tłoczyć i pić. Tymczasem, winorośl z Egiptu dotarła najpierw na Kretę. Egipcjanie przejęli wino z Azji Mniejszej, zaś sam początek winnej tradycji archeologowie lokalizują na Kaukazie, mniej więcej w okolicach, gdzie miał wylądować korab Noego, pierwszego według Biblii pijaka.
Grecy zaszczepili winne grona na południu Italii, w Libii i Prowansji. Dalsza ekspansja wina wiąże się z rozwojem Imperium Rzymskiego – stopniowo winnice rozpowszechniały się w Dalmacji, na Półwyspie Iberyjskim, na terenach całej dzisiejszej Francji, a nawet dotarła na Wyspy Brytyjskie.
Jak smakowało wino, którym Odyseusz upoił Cyklopa, możemy się tylko domyślać, bo historia nie zna sposobu rejestrowania wrażeń smakowych. Na pewno smakowało zupełnie inaczej, jako że ówczesne wino z dzisiejszym miało tyle wspólnego, że robiono je z winogron i zawierało alkohol. Grecy pili je zawsze zmieszane z wodą, bo bez wody nie nadawało się do picia (w proporcjach od 1:5 do pół na pół). Bez wody pito je...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta