Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wszystko to, co jadali najstarsi górale

17 maja 2008 | Styl życia | Grzegorz Sowula

„Oj, maluśki, maluśki, kieby renkawicka…” – rozpoczynała się stara kolęda z Podhala.

Przypomniała mi się, gdy wziąłem do ręki wydany ponad 20 lat temu mały, mieszczący się w dłoni, tomik z przepisami kuchni góralskiej. Skromny, bo ta kuchnia do bogatych nie należała. Górale jedli wszystko, co rosło, chodziło, skakało czy pływało. A że ziemia była jałowa, a pogoda niesprzyjająca, jadłospisy ograniczone były często do mącznej kluski lub bryjki, kwaśnicy,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8016

Spis treści
Zamów abonament