Ekoproducenci zareklamują się sami
30 mln euro na promocję naturalnej żywności. Mogą z nich skorzystać przetwórnie i rolnicy. Ich zdaniem bez reklamy popyt na produkty ekologiczne w Polsce szybko nie wzrośnie
„Rz” ustaliła, że od stycznia do czerwca 2008 r. certyfikaty uprawniające do produkcji żywności ekologicznej zdobyły w Polsce kolejne 52 przetwórnie. W pierwszej połowie roku takich firm było 39. W ciągu całego ubiegłego roku ich liczba zwiększyła się o 27 proc., do 207.
Nadal znaczna część przetwórni zdobywa uprawnienia po to, aby sprzedawać ekoprodukty za granicę. Eksportują je głównie do Niemiec. Udział żywności ekologicznej w całym niemieckim rynku spożywczym wynosi obecnie kilkanaście procent. W Polsce, gdzie sprzedaż żywności...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta