Czar nadziewanych klusek
Kniszki czy knysze? W tej materii panuje duże rzeczy pomieszanie. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o pieczone nadziewane ciasto. I o ile w kwestii nadzień jest mniej więcej zgoda, o tyle już samo ciasto bywa krańcowo różne. Dziś rozpowszechnione w Polsce knysze to duże pierogi drożdżowe, przeważnie w kształcie trójkąta, które pochodzą z Ukrainy. Przyjęły się najpierw w kuchni żydowskiej i potem podbiły ulice Nowego Jorku.
Natomiast z nazwą „kniszki” wiążą się niewielkie zapiekane knedle z ciasta...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta