Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Głód

09 września 2008 | Żydzi polscy | Robert Szuchta
Mężczyzna umierający na ulicy getta warszawskiego
źródło: ŻIH
Mężczyzna umierający na ulicy getta warszawskiego
Dzieci żebrzące na ulicy warszawskiego getta
źródło: ŻIH
Dzieci żebrzące na ulicy warszawskiego getta
Żołnierz niemiecki strzelający do uciekającej Żydówki z dzieckiem na ręku
źródło: ŻIH
Żołnierz niemiecki strzelający do uciekającej Żydówki z dzieckiem na ręku
Masowa egzekucja dokonywana przez Wehrmacht na obszarze dzisiejszej Białorusi
źródło: ŻIH
Masowa egzekucja dokonywana przez Wehrmacht na obszarze dzisiejszej Białorusi

Największym wrogiem ludzi w gettach był głód. Niemcy stale ograniczali ilość dostarczanej do getta żywności, systematycznie podnosili też jej ceny.

Dzienna wartość kaloryczna oficjalnych przydziałów kartkowych na przełomie 1940 i 1941 roku w getcie warszawskim wynosiła około 200 kalorii na osobę. Dla porównania przypomnijmy, że w tym czasie wartość odżywcza przydziałów żywności dla Polaków wynosiła ok. 700 kalorii, a dla Niemców 2600 kalorii. Warto pamiętać, że minimum fizjologiczne dla człowieka niepracującego ustalone przez Komitet Ekspertów Ligi Narodów przed wojną wynosiło 2400 kalorii dziennie....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8112

Spis treści
Zamów abonament