Śledź – towarzysz dnia codziennego
Kuchnia pod mezuzą
Śledzie stanowiły jedną z podstaw żywienia w całej Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród Żydów, którzy wyspecjalizowali się w handlu tą rybą, a także w jej imporcie. Żydowskie sklepy oferowały zwykle najlepsze gatunki śledzia, jak sprowadzane z Holandii doskonałe matiasy.Śledzie jadało się na przeróżne sposoby, zazwyczaj jednak żydowskie potrawy z nich nie różniły się wcale od tych, którymi zajadali się wszyscy inni na tych terenach. Ponieważ trudno sobie wyobrazić żydowską książkę kucharską bez śledzi, a nie miałoby sensu podawanie tu przepisów na doskonale...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta