Kuchnia pod mezuzą - Gorzko-słodkie przypomnienia
Na świątecznych stołach w kuchniach pod mezuzą pojawia się cały szereg potraw symbolicznych. Charakterystyczne, że ich symbolika jest zwykle bardzo konkretna i dosłowna
W wieczór sederowy, pierwszy wieczór święta Pesach, czyli Paschy, przed biesiadnikami, którzy ten jeden raz winni ucztować w pozycji półleżącej, musi się znaleźć kość barania, zwykle upieczona, symbolizująca paschalną ofiarę baranka, jajko na twardo, oznaczające symbol ofiary pokoju, podane w osolonej wodzie przypominającej łzy po utracie Świątyni, „gorzkie zioła”, czyli cykoria, sałata, chrzan i temu podobne, których gorycz ma uświadamiać niedolę Żydów w egipskiej niewoli, wreszcie charoset, czyli słodka paciajka symbolizująca zaprawę, za pomocą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta