Jak przechytrzyć groźnego wirusa
Zamiast drżeć ze strachu przed świńską grypą, można skorzystać z prostych sposobów poprawiających odporność
Jak się nie dać wirusowi A/H1N1? Wystarczy nieco zmodyfikować swoje codzienne przyzwyczajenia, by znacznie zwiększyć odporność organizmu, a tym samym zmniejszyć ryzyko poważnej choroby.
Wskazówki, w jaki sposób to zrobić, zostały opracowane przez amerykańskich naukowców i opublikowane w magazynie “Prevention”.
Wzmacniacze z talerza
Wzbogacenie menu o kilka produktów może wpłynąć krzepiąco na układ odpornościowy. Chodzi między innymi o jogurty zawierające kultury bakteryjne.
Jak dowiódł eksperyment prowadzony w ciągu 80 dni przez szwedzkich uczonych, osoby zatrudnione w zmiennym systemie pracy, które piły napoje z pałeczkami kwasu mlekowego (Lactobacillus reuteri), o jedną trzecią rzadziej brały urlop zdrowotny niż te, które spożywały placebo. Skąd płynie siła probiotyków? Stąd m. in., że stymulują do pracy białe krwinki.
Nie wolno zapomnieć też o czosnku. Zawarta w nim allicina nie tylko nadaje mu charakterystyczny zapach, ale przede wszystkim jest naturalną substancją bakteriobójczą. Potwierdziły to badania opublikowane w “Advances in Therapy”.
W przypadku osób, które przez 12 zimowych tygodni połykały kapsułkę zawierającą czosnek, występowało mniejsze ryzyko (o 75...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta