Żywność szybko drożeje, u nas dopiero po świętach
![Unijne reformy i inwestycje w surowce przyczyną podwyżek. Analitycy są zgodni, że ceny będą dalej rosły. W przypadku cukru gwałtowna podwyżka wynika z reformy unijnego rynku, która ograniczyła produkcję. Ten stan może się utrzymać przez najbliższe dwa – trzy lata. Poza tym w surowce rolno-spożywcze coraz częściej inwestują fundusze, a taniejąca ropa i słaby dolar są do takich inwestycji dodatkową zachętą.](http://grafik.rp.pl/g4a/905609,472105,3.jpg)
Ceny cukru i kakao w ciągu roku wzrosły na świecie już o dwie trzecie, a to jeszcze nie koniec
Ceny surowców rosną – niemal 70 proc. w ciągu roku zdrożał cukier, a ok. dwóch trzecich kakao. Brazylijczycy, od których producenci soków i napojów z Europy kupują koncentrat pomarańczowy, zapowiedzieli już, że jego cena może pójść w górę o ponad 30 proc. Od dwóch miesięcy gwałtownie drożeją produkty mleczarskie – chude mleko w proszku, jeden z najbardziej popularnych towarów eksportowych, jest niemal 50...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta