Nasza żywność w Chinach
W 2010 roku granice dla naszych firm powinny otworzyć Chiny, Stany Zjednoczone, Maroko i Brazylia. Ze względu na dużą konkurencję i kurs złotego o szybki sukces może być tam jednak trudno
– Spodziewamy się, że jeszcze w tym kwartale służby chińskie przeprowadzą kontrole w polskich zakładach drobiarskich – mówi „Rz” Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii. Ich wizyta zakończy niemal trzyletni okres ubiegania się przez nasze firmy o wejście na tamtejszy rynek. Kontroli chce się poddać ok. 20 zakładów.
Ze względu na wielkość i szybki rozwój chińskiego rynku chcą tam eksportować nie tylko drobiarze. Na otwarcie granic czekają także producenci wieprzowiny, np. grupa Sokołów. Zaistnieć chcą tam również producenci wódek, m.in. czołowe firmy alkoholowe w Polsce: CEDC i Belvedere.
Na razie udział...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta