Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nasza żywność w Chinach

01 lutego 2010 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Nasze główne rynku zbytu to państwa Unii Europejskiej. Znacznie mniej wysyłamy żywności do Rosji, czy państw azjatyckich. Polskie firmy zamierzają jednak zdobyć nowe rynki
źródło: Rzeczpospolita
Nasze główne rynku zbytu to państwa Unii Europejskiej. Znacznie mniej wysyłamy żywności do Rosji, czy państw azjatyckich. Polskie firmy zamierzają jednak zdobyć nowe rynki

W 2010 roku granice dla naszych firm powinny otworzyć Chiny, Stany Zjednoczone, Maroko i Brazylia. Ze względu na dużą konkurencję i kurs złotego o szybki sukces może być tam jednak trudno

– Spodziewamy się, że jeszcze w tym kwartale służby chińskie przeprowadzą kontrole w polskich zakładach drobiarskich – mówi „Rz” Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii. Ich wizyta zakończy niemal trzyletni okres ubiegania się przez nasze firmy o wejście na tamtejszy rynek. Kontroli chce się poddać ok. 20 zakładów.

Ze względu na wielkość i szybki rozwój chińskiego rynku chcą tam eksportować nie tylko drobiarze. Na otwarcie granic czekają także producenci wieprzowiny, np. grupa Sokołów. Zaistnieć chcą tam również producenci wódek, m.in. czołowe firmy alkoholowe w Polsce: CEDC i Belvedere.

Na razie udział...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8537

Spis treści
Zamów abonament