Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żydzi będą świętować wyzwolenie z niewoli egipskiej

25 marca 2010 | Życie Warszawy | Paulina Głaczkowska
Żydowski dom przed Pesach musi być dokładnie wysprzątany  – mówi rabin Szalom Ber Stambler
autor zdjęcia: Jerzy Dudek
źródło: Fotorzepa
Żydowski dom przed Pesach musi być dokładnie wysprzątany – mówi rabin Szalom Ber Stambler

Maca, kawałki mięsa z kością, chrzan – to tylko niektóre pokarmy, jakie znajdą się na stołach Żydów, którzy w przyszłym tygodniu obchodzić będą Pesach. Przygotowania już się zaczęły.

– Pesach to święto, które ma upamiętniać wyzwolenie Żydów z niewoli egipskiej. Symbolizuje takie wartości jak odrodzenie, przetrwanie i wolność – tłumaczy rabin Szalom Ber Stambler. Święto rozpocznie się w najbliższy poniedziałek i potrwa osiem dni. Najpierw jednak Żydzi muszą przygotować swoje domy. – Trzeba je bardzo dokładnie posprzątać, zwłaszcza z okruchów chleba. W czasie Pesach nie możemy go spożywać, bo robiony jest na zakwasie. Dlatego zastępujemy go macą, wytwarzaną ze specjalnego rodzaju mąki – mówi rabin.

Oprócz macy podczas wieczerzy sederowej, która odbywa się pierwszego dnia, Żydzi będą spożywać m.in. chrzan (jego gorzki smak ma przypomnieć o trudach narodu żydowskiego przed wyzwoleniem), opalaną kość mięsa (nawiązuje do ofiary pesachowej) i charoset (jest to mieszanina tartego jabłka, mielonych orzechów i wina, symbolizuje zaprawy do cegieł wyrabiane przez Żydów w niewoli). Część Żydów do kolacji zasiądzie wspólnie w Warszawie w swojej siedzibie przy ul. Słomińskiego.

Brak okładki

Wydanie: 8582

Spis treści
Zamów abonament