Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z zagrody do Internetu

24 lipca 2010 | Styl życia | Małgorzata Minta
Eugeniusz Mientkiewicz,  dziennikarz, krytyk kulinarny
źródło: archiwum prywatne
Eugeniusz Mientkiewicz, dziennikarz, krytyk kulinarny

Rz: Co to są sery zagrodowe?

Eugeniusz Mientkiewicz: Nazwałem je tak w odróżnieniu od tych z mleczarni i tzw. farmerskich – sprowadzanych do Polski. Sery zagrodowe to sery rękodzielnicze robione w małych wiejskich gospodarstwach. W zagrodach – farm przecież nie mamy. Najczęściej robione są z mleka od własnych zwierząt przez samych gospodarzy i sprzedawane, jak to się obrazowo mówi – wokół komina. Nazwa się przyjęła i dobrze określa rodzaj serów. W przytłaczającej większości są produkowane z mleka niepasteryzowanego i nawet jeśli wzorowane na słynnych światowych gwiazdorach, to jednak wykonane własną niepowtarzalną metodą. Same oryginały, jak je nazywam. Często...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8682

Spis treści
Zamów abonament