Na piwo z Habsburgami
Powoli gasną światła i wehikuł czasu, chybocząc się i trzęsąc na wybojach historii – ten efekt uzyskuje się dzięki urządzeniom hydraulicznym pod podłogą – wyrusza w podróż w przeszłość. Już po paru chwilach jego pasażerowie docierają do XIX-wiecznego Żywca.
– Konkretnie do roku 1881. To ważna data dla browaru. Rozpoczęto wtedy warzenie właśnie wynalezionego w Niemczech portera – podkreśla kierowniczka Muzeum Browaru w Żywcu Lidia Dadej. I dodaje: – Wehikuł czasu to chyba największa nasza atrakcja.
Przybysze z XXI wieku – turyści zwiedzający muzeum – mogą w dawnym Żywcu zobaczyć brukowaną kocimi łbami uliczkę, a przy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta