Ćwiczenia z odporności
Biegaj, odżywiaj się zdrowo i… choruj, by być zdrowym jesienią – radzą lekarze
Jesień w naszym klimacie sprzyja osłabieniu układu odpornościowego. By ustrzec się wirusów i bakterii, trzeba zmienić tryb życia z letniego na zimowy. Zmianę tę najlepiej zacząć od sposobu odżywiania. W lodówce zawsze powinna być porcja zieleniny
– natka pietruszki, szczypiorek i koperek – oraz pojemnik jogurtu, kilka jaj i ser. Zadbajmy też o to, by w zamrażarce pojawiło się kilka porcji sezonowych warzyw i owoców, a w doniczce na parapecie – nieco świeżych ziół. – Dieta, która wzmocni odporność, to taka, która jest źródłem antyoksydantów oraz witamin A, C i E. Opiera się na chudym mięsie, rybach, warzywach, owocach i tzw. zdrowych tłuszczach zawartych np. w oliwie z oliwek i oleju lnianym – wyjaśnia dr n. med. Agnieszka Bujnowska, kierownik przychodni ze szpitala Med Polonia w Poznaniu.
Miód i czosnek
Szczególne znaczenie w jesiennej diecie mają produkty, które wzmacniają odporność. Tę listę otwierają miód, czosnek i cebula. W menu nie powinno także zabraknąć pełnoziarnistego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta