Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

O, tak! Proszę otak otak!

06 listopada 2010 | Styl życia | Karolina Baca
Otak otak  z gotowanej  lub grillowanej ryby zmieszanej z ryżem (nie smażonym!) zawinięte w liście bananowca
źródło: EAST NEWS
Otak otak z gotowanej lub grillowanej ryby zmieszanej z ryżem (nie smażonym!) zawinięte w liście bananowca
Sambal, ostra, czerwona pasta, m.in. z chilli
źródło: EAST NEWS
Sambal, ostra, czerwona pasta, m.in. z chilli

W Dżakarcie kupuje się jedzenie, nawet stojąc w ulicznym korku. Zawsze ostre, w Indonezji nie ma potrawy bez chilli

Gdy my na śniadanie z przyjemnością jadamy pszenne bułki, mieszkańcy Indonezji – nasi goreng, czyli smażony ryż. To jedna z najtańszych potraw, podstawowa wersja w Dżakarcie kosztuje średnio 2,5 dolara.

Choć ryż jest podstawą kuchni Indonezji, to jedzenie na każdej wyspie – Jawie, Bali czy Sumatrze – jest inne. Nasi goreng podawany jest z mięsem. Zazwyczaj to kurczak, bo na Jawie nie jada się wieprzowiny, ponieważ większość jej mieszkańców to muzułmanie. A na Bali niezbyt popularna jest wołowina z uwagi na dominację religii hindu. Smażony ryż może też być podawany z owocami morza – nasi goreng seafood podbija podniebienia Europejczyków, przypomina paellę.

Prosto ze straganu

Nasi goreng, jak i inne specjały kuchni indonezyjskiej, bez problemu można dostać na ulicznych straganach.

A nawet stojąc w korku (specjalność Dżakarty) – między samochodami przeciskają się sprzedawcy z ciepłymi daniami.

Turyści, mimo kuszących zapachów, na budki z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8771

Spis treści
Zamów abonament