Tradycja, obrzędy i zabawa
Lepienie glinianych garnków, nauka wypiekania chleba, rodzinne konkursy z jajem, szukanie świątecznego zajączka i piknik na trawie – to tylko niektóre z atrakcji proponowanych przez hotele i pensjonaty w czasie Wielkanocy
. Chętnych nie brakuje. Do świąt jeszcze miesiąc, a sporo miejsc już zarezerwowanych.
Z badań przeprowadzonych przez PENTOR w 2009 roku wynika, że na święta wyjeżdżają głównie ludzie w wieku 27 – 42 lat, z wyższym wykształceniem, zarabiający powyżej 1400 zł brutto na członka rodziny. Są to osoby zapracowane, które nie chcą przygotowywać świąt samodzielnie. Polacy najczęściej wybierają góry i przedgórze oraz morze. Popularnością cieszą się także hotele nad jeziorem oraz obiekty zabytkowe. Goście oczekują, by święta były tradycyjne, wesołe, z bogatym programem zabaw dla dzieci i pakietem relaksacyjnym dla dorosłych.
Hotel Sielanka nad Pilicą znajduje się niedaleko Warki, 50 km od Warszawy. Na czas świąt (w dn. 22 – 25 kwietnia) właściciele przygotowali sporo atrakcji dla dzieci. Frajdę będą mieli miłośnicy koni, którzy zwiedzą stajnie, pojeżdżą na kucyku, nauczą się siodłać i pomogą przy karmieniu zwierząt.
A gdy już zgłodnieją, w kuchni czekać będzie jej szef, z którym upieką ciasteczka i przygotują inne wielkanocne przysmaki. Po uroczystym, świątecznym obiedzie maluchy będą mogły buszować w trawie w poszukiwaniu zajączka. Gdy pogoda nie będzie dopisywać, animatorzy zorganizują konkursy i zabawy w dziecięcym pokoiku zabaw. Oprócz tego wraz z rodzicami najmłodsi będą dekorować koszyczki, ale wcześniej wspólnie zrobią pisanki. Świątecznego jajka będzie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta