Unijne miliony dla żywności
Bruksela wspiera promocję wołowiny w Polsce. Chętnych na dotacje przybywa
2,2 kg wołowiny zje w tym roku przeciętny Polak – prognozuje Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM). Jej spożycie będzie niemal siedem razy niższe od przeciętnej unijnej, a jeszcze dwie dekady temu przekraczało 10 kg na mieszkańca.
– Z badań wynika, że Polacy wysoko oceniają wołowinę. Uważają ją za zdrowe mięso nadające się na specjalne okazje. Mimo to nie chcą jej kupować – mówi „Rz" Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM. – Powodem są wysoka cena i brak gwarancji wysokiej jakości przy każdym zakupie – dodaje.
Aby zmienić postrzeganie mięsa wołowego przez Polaków i zachęcić ich do jej kupowania, PZPBM postanowił wykorzystać sposób, który sprawdził się w Australii. Kilkanaście lat temu kraj ten borykał się ze spadkiem spożycia wołowiny. Antidotum na to okazał się system...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta