Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jagnięcina do spółki z oscypkiem

12 października 2012 | Ekonomia
Oscypek jako jeden z pierwszych wyrobów w Polsce dostał znak UE
autor zdjęcia: Michał Walczak
źródło: Fotorzepa
Oscypek jako jeden z pierwszych wyrobów w Polsce dostał znak UE
Najwięcej rogali świętomarcińskich sprzedaje się w listopadzie
autor zdjęcia: bartosz jankowski
źródło: Fotorzepa
Najwięcej rogali świętomarcińskich sprzedaje się w listopadzie

żywność | Unijne certyfikaty ma już 36 produktów regionalnych z Polski. Kandydatów do ich zdobycia jest znacznie więcej

Beata Drewnowska

W czwartek do grona 35 polskich produktów regionalnych zarejestrowanych przez Komisję Europejską dołączyła jagnięcina podhalańska. Jest to mięso jagniąt ras polska owca górska i cakiel podhalański, nie starszych niż 60 dni.

Jagnięcina otrzymała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mogą się o niego ubiegać produkty, których nazwa związana jest z konkretnym regionem lub miejscem. Znak ten zdobyły wcześniej m. in. wielkopolski ser smażony i rogal świętomarciński.

36 zarejestrowanych produktów daje nam ósme miejsce w Unii Europejskiej. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że wyprzedzają nas tylko Włosi, Francuzi, Hiszpanie, Portugalczycy, Grecy, Niemcy oraz...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9359

Wydanie: 9359

Spis treści

Podróże

Zamów abonament