Jagnięcina do spółki z oscypkiem
żywność | Unijne certyfikaty ma już 36 produktów regionalnych z Polski. Kandydatów do ich zdobycia jest znacznie więcej
Beata Drewnowska
W czwartek do grona 35 polskich produktów regionalnych zarejestrowanych przez Komisję Europejską dołączyła jagnięcina podhalańska. Jest to mięso jagniąt ras polska owca górska i cakiel podhalański, nie starszych niż 60 dni.
Jagnięcina otrzymała znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mogą się o niego ubiegać produkty, których nazwa związana jest z konkretnym regionem lub miejscem. Znak ten zdobyły wcześniej m. in. wielkopolski ser smażony i rogal świętomarciński.
36 zarejestrowanych produktów daje nam ósme miejsce w Unii Europejskiej. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że wyprzedzają nas tylko Włosi, Francuzi, Hiszpanie, Portugalczycy, Grecy, Niemcy oraz...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta