Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Globalna siła naszej żywności

19 października 2012 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Producenci żywności coraz więcej sprzedają za granicę
źródło: Rzeczpospolita
Producenci żywności coraz więcej sprzedają za granicę

Eksport może być motorem napędzającym polski przemysł spożywczy. W najbliższej dekadzie na znaczeniu będą zyskiwać przede wszystkim rynki pozaunijne

– W trudnych kryzysowych czasach sektor rolno-spożywczy może być mocnym filarem całej polskiej gospodarki – powiedział Stanisław Kalemba, minister rolnictwa, podczas agrokonferencji zorganizowanej po raz siódmy przez Bank BGŻ. – Świadczy o tym dynamicznie rozwijający się eksport polskiej żywności – dodał.

W latach 2004–2011 wartość sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski, wyrażona w euro, zwiększyła się o 190 proc. Kalemba zwraca uwagę, że pozytywnym zjawiskiem jest także rosnąca nadwyżka w handlu zagranicznym. W tym roku może przekroczyć 3 mld euro, wobec niemal 2,6 mld euro w ubiegłym roku.

Rośnie także udział eksportu w wartości sprzedanej branży spożywczej. W 2004 roku, gdy Polska wchodziła do Unii Europejskiej, wynosił 18 proc. Obecnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9365

Wydanie: 9365

Spis treści
Zamów abonament