Globalna siła naszej żywności
Eksport może być motorem napędzającym polski przemysł spożywczy. W najbliższej dekadzie na znaczeniu będą zyskiwać przede wszystkim rynki pozaunijne
– W trudnych kryzysowych czasach sektor rolno-spożywczy może być mocnym filarem całej polskiej gospodarki – powiedział Stanisław Kalemba, minister rolnictwa, podczas agrokonferencji zorganizowanej po raz siódmy przez Bank BGŻ. – Świadczy o tym dynamicznie rozwijający się eksport polskiej żywności – dodał.
W latach 2004–2011 wartość sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski, wyrażona w euro, zwiększyła się o 190 proc. Kalemba zwraca uwagę, że pozytywnym zjawiskiem jest także rosnąca nadwyżka w handlu zagranicznym. W tym roku może przekroczyć 3 mld euro, wobec niemal 2,6 mld euro w ubiegłym roku.
Rośnie także udział eksportu w wartości sprzedanej branży spożywczej. W 2004 roku, gdy Polska wchodziła do Unii Europejskiej, wynosił 18 proc. Obecnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta