Wydatki na gastronomię nie zawsze są kosztami podatkowymi
Fiskus niezbyt przychylnie traktuje stawianie klientom obiadu w restauracji, uznając, że taki poczęstunek ma charakter reprezentacyjny
Jednym z najpowszechniejszych wydatków ponoszonych przez przedsiębiorcę są wydatki o charakterze gastronomicznym. Przeważnie dotyczy to wydatków na poczęstunki dla klientów w firmie czy w restauracji. Są też jednak mniej typowe sytuacje.
Narada bywa reprezentacją
Przykładowo, przedsiębiorca ponosi koszty posiłków na spotkaniach pracowników swojej firmy z pracownikami innych podmiotów z tej samej grupy, które odbywają się w restauracjach.
Wydaje się, że zaliczenie tych wydatków do kosztów uzyskania przychodu nie jest możliwe. Zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o CIT, do kosztów podatkowych można zaliczyć wszelkie wydatki, które przyczyniają się do uzyskania przychodu bądź do zachowania lub zabezpieczenia jego źródła, pod warunkiem, że wydatki takie nie zostały wyłączone z kosztów na podstawie art. 16 tej ustawy. Zatem wydatki wskazane w art. 16 ustawy o CIT niezależnie od...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta