Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wydatki na gastronomię nie zawsze są kosztami podatkowymi

25 października 2012 | Prawo i praktyka | Hanna Kozłowska

Fiskus niezbyt przychylnie traktuje stawianie klientom obiadu w restauracji, uznając, że taki poczęstunek ma charakter reprezentacyjny

Jednym z najpowszechniejszych wydatków ponoszonych przez przedsiębiorcę są wydatki o charakterze gastronomicznym. Przeważnie dotyczy to wydatków na poczęstunki dla klientów w firmie czy w restauracji. Są też jednak mniej typowe sytuacje.

Narada bywa reprezentacją

Przykładowo, przedsiębiorca ponosi koszty posiłków na spotkaniach pracowników swojej firmy z pracownikami innych podmiotów z tej samej grupy, które odbywają się w restauracjach.

Wydaje się, że zaliczenie tych wydatków do kosztów uzyskania przychodu nie jest możliwe. Zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o CIT, do kosztów podatkowych można zaliczyć wszelkie wydatki, które przyczyniają się do uzyskania przychodu bądź do zachowania lub zabezpieczenia jego źródła, pod warunkiem, że wydatki takie nie zostały wyłączone z kosztów na podstawie art. 16 tej ustawy. Zatem wydatki wskazane w art. 16 ustawy o CIT niezależnie od...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9370

Wydanie: 9370

Spis treści

Życie Warszawy

Zamów abonament