Różne stawki na zestaw przypraw
Tylko oliwa z oliwek jest objęta 5-proc. VAT, a na sprzedawane z nią w komplecie ocet balsamiczny i pieprz obowiązuje 23 proc.
Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi rozstrzygnął w interpretacji, jak należy opodatkować zestaw przypraw pakowanych razem. Z pytaniem zwrócił się przedsiębiorca, który zamierza sprzedawać zestaw, w którego skład wchodzi oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Będą one umieszczane w jednym opakowaniu, za które klient będzie płacił jedną cenę, ale składnikiem podstawowym będzie oliwa z oliwek. Przedsiębiorca chciał się upewnić, czy w tej sytuacji może zastosować do całości stawkę 5 proc. VAT, odpowiadającą dominującemu składnikowi.
Dyrektor IS uznał to stanowisko za nieprawidłowe, gdyż produkty oferowane w komplecie mogą też funkcjonować oddzielnie. Poszczególne przyprawy należy więc opodatkować według stawek właściwych dla danego towaru. Oznacza to, że na oliwę z oliwek obowiązuje 5 proc., a na ocet balsamiczny, sól oraz pieprz 23 proc. VAT.
numer interpretacji: IPTPP1/443-687 /12-5/IG