Polska żywność hitem na wschodzie
Eksportujemy coraz więcej poza Unię Europejską. Nasze sery i twarogi zdobywają szturmem rynek rosyjski, a wieprzowina – Japonię i Chiny.
– Niewykluczone, że do końca 2013 r. uda się nam otworzyć przetwórnię w Indonezji – mówi „Rz" Konrad Pazgan, prezes Konspolu, czołowej firmy drobiarskiej w Polsce.
Spółka chce otworzyć tam także ubojnię i fermy. Koszt inwestycji szacuje na 20 mln euro. Konspol nie wyklucza również budowy zakładu w Chinach.
W Szanghaju przetwórnię mleka planuje uruchomić także Mlekovita. – Prowadzimy już rozmowy w tej sprawie – potwierdza Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity.
Na razie firma eksportuje na rynek chiński duże ilości mleka w proszku i serwatki.
Bogaci jedzą mięso
Chiny są już piątym największym rynkiem eksportowym polskiej wieprzowiny – wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa. W I kwartale 2012 r. nie było ich nawet w pierwszej dziesiątce.
To zasługa otwarcia chińskich granic dla...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta