Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Świąteczny symbol z mąki tortowej

23 grudnia 2013 | Kraj | Janina Blikowska

Wigilijny opłatek, który gości w naszych domach raz do roku, robią albo zakonnice, albo specjalistyczne zakłady.

Opłatek, którym Polacy dzielą się podczas wigilii, kupujemy w kościołach, czasem w supermarketach. – Ten robiony przez zakonnice jest połączony z darem modlitwy – mówi ks. Bogdan Bartołd, proboszcz warszawskiej archikatedry św. Jana.

– Opłatki wypieka się z mąki i wody bez dodatku drożdży. Ma on zatem tę samą strukturę, którą ma chleb przeistaczany podczas Eucharystii. Wypiekano je w domach, później chętnie parały się tym niektóre żeńskie zakony – mówi dr Jacek Kurek, historyk idei z Uniwersytetu Śląskiego. Dodaje, że tradycja dzielenia się opłatkiem pojawiła się nie tylko w Polsce, lecz także w innych krajach Europy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9722

Wydanie: 9722

Spis treści

Media planet

Zamów abonament