Świąteczny symbol z mąki tortowej
Wigilijny opłatek, który gości w naszych domach raz do roku, robią albo zakonnice, albo specjalistyczne zakłady.
Opłatek, którym Polacy dzielą się podczas wigilii, kupujemy w kościołach, czasem w supermarketach. – Ten robiony przez zakonnice jest połączony z darem modlitwy – mówi ks. Bogdan Bartołd, proboszcz warszawskiej archikatedry św. Jana.
– Opłatki wypieka się z mąki i wody bez dodatku drożdży. Ma on zatem tę samą strukturę, którą ma chleb przeistaczany podczas Eucharystii. Wypiekano je w domach, później chętnie parały się tym niektóre żeńskie zakony – mówi dr Jacek Kurek, historyk idei z Uniwersytetu Śląskiego. Dodaje, że tradycja dzielenia się opłatkiem pojawiła się nie tylko w Polsce, lecz także w innych krajach Europy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta