Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Podobny skład, zapach i smak nie oznaczają takiego samego podatku

03 lutego 2014 | Prawo i praktyka | Dagmara Sztenc
Katarzyna Dąbkowska
autor zdjęcia: M. P.
źródło: Rzeczpospolita
Katarzyna Dąbkowska

Nie można uznać, że produkty mniej korzystne dla zdrowia są podobne do produktów bardziej przetworzonych.

Tak orzekł Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w wyroku z 20 grudnia 2013 r. (I SA/Kr 1532/13 – I SA/Kr 1534/13).

Spółka prowadzi sprzedaż produktów spożywczych opodatkowanych stawką podstawową 23 proc. oraz takich, do których stosuje się obniżoną stawkę VAT (5 proc. lub 8 proc.). W związku z tym we wnioskach o wydanie interpretacji zapytała o możliwość stosowania obniżonej stawki VAT na dostawę artykułów podobnych, opodatkowanych stawką podstawową, na podstawie art. 98 ust. 2 dyrektywy 2006/112.

Za produkty podobne spółka uznała: napoje niezawierające wcale lub tylko znikomą ilość soku owocowego oraz takie, w których zawartość soku wynosi ponad 20 proc., kawę i napoje kawowe oraz kawę zbożową, a także wyroby ciastkarskie świeże oraz te, których termin przydatności do spożycia wynosi ponad 45 dni. Zdaniem spółki produkty te są konkurencyjne, więc stosowanie zróżnicowanych stawek VAT narusza unijną zasadę neutralności fiskalnej. Dla przeciętnego konsumenta brak jest istotnych różnic między wyżej wymienionymi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9754

Wydanie: 9754

Spis treści
Zamów abonament