Cukier tani. Ale i tak mało słodzimy
Żywność | W ślad za spadającymi cenami na świecie cukier tanieje także w Polsce. Mimo to jego spożycie w gospodarstwach domowych jest coraz niższe.
Ceny cukru są teraz najniższe od prawie trzech lat. W grudniu 2013 r. za kilogram trzeba było zapłacić w sklepach średnio 3,17 zł – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Rok wcześniej cena cukru sięgała 3,93 zł.
– Niewykluczone, że spadki cen z ostatnich miesięcy pokazują, iż cukrownie zaczynają przystosowywać się już do uwolnienia rynku cukru w 2017 roku i do walki o klienta – mówi „Rz" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Jego zdaniem pomimo ostatnich obniżek ceny cukru w Unii Europejskiej są nadal daleko od rynkowych poziomów. – Firmy spożywcze liczą na to, że po zniesieniu limitów ceny spadną jeszcze o 20–30 proc. – zapowiada Gantner.
Zapotrzebowanie na cukier jest w polskich firmach coraz większe, eksport naszej żywności ma w tym duży udział. W 2013 r. zwiększył się o 11,5 proc., osiągając ok. 20 mld euro. To najwyższy wynik w historii.
Coraz mniej cukru kupują gospodarstwa domowe. IERiGŻ podaje, że w pierwszych trzech kwartałach 2013 r. jego miesięczne spożycie wyniosło 1,17 kg na osobę. Średnia dla 2012 r. sięgnęła 1,2 kg. Jeszcze w 2000 r. w polskich domach jedna osoba zjadała średnio 1,8 kg cukru w miesiąc.
Analitycy tłumaczą, że spadające ceny są przede...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta