Jak założyć firmę kateringową
Procedury | Przedsiębiorca, który chce uruchomić zakład z branży spożywczej, powinien uzyskać zatwierdzenie przez powiatowego inspektora sanitarnego. Dotyczy to także prowadzenia firmy kateringowej.
Wymagania związane z uruchomieniem zakładu zaliczanego do branży spożywczej określają rozporządzenia unijne oraz w ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (dalej: u.b.ż.).
Krok 1.
Dowiedz się, jakie masz obowiązki
Zgodnie z rozporządzeniami unijnymi (patrz wyżej) podmioty działające na rynku spożywczym mają obowiązek zapewnić na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, zgodność żywności z wymogami prawa oraz kontrolowanie przestrzegania tych wymogów. Główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego. W załączniku II do rozporządzenia nr 852 określono wymogi higieny, jakie trzeba zapewnić w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Dotyczą one m.in.:
- pomieszczeń, w których się przygotowuje, poddaje obróbce lub przetwarza środki spożywcze,
- instalacji i sprzętu pozostających w kontakcie z żywnością oraz
- pojazdów przeznaczonych do transportowania środków spożywczych.
W rozporządzeniu nr 852 przewidziano także, że przedsiębiorstwa sektora spożywczego, bez względu na ich wielkość, powinny opracowywać, wykonywać i utrzymywać stałą procedurę lub procedury na podstawie zasad HACCP. Skrót HACCP oznacza system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Przedsiębiorca nie ma formalnego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta