Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rewolucja w kuflu

27 czerwca 2014 | Styl życia | Michalina Mikulska

Polacy chętnie płacą za oryginalne smaki i nazwy oraz wysoką jakość - pisze Michalina Mikulska.

Sobotni wieczór. Jeden ze stołecznych pubów. Kilkanaście nalewaków z najrozmaitszymi piwami, do tego ponad 100 gatunków w butelkach. Tłum ludzi w kolejce cierpliwie czeka, aż właściciel skończy opowiadać o tym, czym się różni piwo warzone przez trapistów od belgijskiego Witbiera.

Nie tylko do meczu

Taki obrazek to powoli codzienność w wielu polskich pubach. Polacy chcą poznawać nowe smaki – piwa ciemne, pszeniczne, ryżowe, żytnie, z chmielem amerykańskim. Popularny lager, czyli jasne piwo dolnej fermentacji, już im nie wystarcza.

– Nadaje się do picia na kanapie, przy meczu. Nie zapewnia szczególnych doznań smakowych. Natomiast piwa z małych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9874

Wydanie: 9874

Spis treści

Nauka

Media planet

Zamów abonament