Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Historia pachnie goździkami

05 października 2015 | Życie Wielkopolski
Goście Muzeum Piernika mogą poznać historię słynnych wypieków oraz samemu je zrobić
źródło: Gerard/REPORTER
Goście Muzeum Piernika mogą poznać historię słynnych wypieków oraz samemu je zrobić

Żywność to dobry sposób na 
promocję miast i regionów. Potwierdzają to tłumy w muzeach chleba czy pierników.

Beata Drewnowska

– Milionów nie miałem, ale miałem serce – mówi Piotr Mankiewicz, założyciel Muzeum Chleba, które od 15 lat działa w śląskim Radzionkowie.

Jego pasja procentuje, bo mimo braku reklamy jego muzeum stało się turystyczną atrakcją. Do dziś odwiedziło je prawie 600 tys. gości. Są to głównie dzieci zafascynowane tym, że mogą poznać historię i sposób wypiekania chleba. Każde z nich z ciasta przygotowanego przez lokalnego piekarza robi samodzielnie, pod czujnym okiem Piotra Mankiewicza, własną plecionkę. Bułka trafia do pieca, aby każdy piekarz amator mógł posmakować swojego wypieku.

Muzeum Piotra Mankiewicza nie jest jedyne. Swojego muzeum chleba i cukiernictwa doczekała się Ustka. Od 2005 roku działa też Chlebowa Chata Górki Małe u podnóży Beskidu Śląskiego.

Uczą i promują

– W Polsce zapanowała moda na produkty i potrawy regionalne i aktywne uczestnictwo w ich przygotowaniu – mówi Izabella Byszewska, prezes...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10261

Wydanie: 10261

Spis treści

b

Zamów abonament