Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Ser Koryciński to jeden ze smaków regionu

24 stycznia 2017 | Życie Ziemi Podlaskiej
źródło: Trzy Znaki Smaku

Koryciński swojski jest serem dojrzewającym. Wyrabia się go z niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego (pochodzi od krów wypasanych na pastwiskach co najmniej 150 dni w roku i karmionych tradycyjnymi metodami) z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej. Ma kształt spłaszczonej kuli o średnicy do 30 cm.

Jego receptura została zastrzeżona przez Komisję Europejską w 2012 r. Dzięki temu wybrani producenci mogą posługiwać się unijnym znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Bruksela zarejestrowała do tej pory 38 polskich produktów regionalnych, m.in. oscypek i bryndzę podhalańską.

Wydanie: 10657

Wydanie: 10657

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament