Browar, który warzy więcej niż piwo
Postanowili połączyć biznes z misją społeczną. Udało się i teraz założony przez nich w Pucku browar zaczyna ekspansję w kraju i za granicą.
Anita Błaszczak
W maju 2017 minęły dwa lata od czasu, gdy uwarzyli swoje pierwsze piwo. Dzisiaj mają ich w ofercie 17 i ambitne plany rozwoju, chociaż nie zaczęli działalności z pasji do chmielowego trunku. – Na ten pomysł wpadliśmy trochę przypadkiem – wspomina Agnieszka Dejna, współzałożycielka Browaru Spółdzielczego w Pucku. Pierwszego, i a razie jedynego, w Polsce browaru non-profit, który jest spółdzielnią socjalną, specyficznym podmiotem, który ma trochę z przedsiębiorstwa a trochę z organizacji pozarządowej. Działa wprawdzie na zasadach rachunku ekonomicznego, ale nie chodzi tu o przynoszenie zysków a o zawodową i społeczną integrację osób wykluczonych i zagrożonych wykluczeniem społecznym. To nie problem dla założycieli spółdzielni socjalnych, którzy kierują się zwykle misją. Tak było też w przypadki Agnieszki Dejny i Janusza Golisowicza.
Przełamać stereotypy
Ona przez 10 lat doradzała w budowaniu startupów, on kilkanaście lat przepracował jako nauczyciel w szkole specjalnej, a potem był kierownikiem warsztatów terapii zajęciowej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta