Wyrzucamy miliony ton jedzenia
Co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca żywność do śmieci. Ale to sklepy miałyby płacić specjalny podatek od marnowanych produktów.
piotr mazurkiewicz
Marnotrawienie żywności wciąż odbywa się w Polsce na ogromną skalę. Z badania Kantar MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (FPBŻ) wynika, że niemal 35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność.
W kraju, w którym według danych GUS w 2016 r. w skrajnym ubóstwie żyło 5 proc., a w ubóstwie relatywnym prawie 14 proc. osób, to informacja co najmniej zaskakująca.
Pieczywo do kosza
– Liczba osób, które przyznają się do marnowania jedzenia, od lat utrzymuje się na pewnym, stałym poziomie – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. – Cieszy to, iż od kilku lat Polacy nie deklarują, że marnują więcej. Jednak dane te mobilizują nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na rzecz edukacji społeczeństwa, jak nie marnować jedzenia.
Z badania wynika, że gospodarstwa domowe najczęściej wyrzucają pieczywo i wędliny.
– To niestety efekt złych zwyczajów i kupowania za dużej liczby produktów – mówi szef jednej z dużych sieci handlowych. – Ponadto nastawienie na kupowanie jak najtaniej powoduje w dużej grupie konsumentów często kupowanie w promocjach produktów na zapas. Tymczasem choćby pieczywo często oferowane w sklepach podchodzi z wypieku produktu mrożonego, który nie powinien być zamrażany...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta