Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Zdrowa dieta chroni stawy

22 listopada 2019 | Zdrowie | Małgorzata Kaferska-Łysek
Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne
źródło: Shutterstock
Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne

Ortopedia | Codzienna porcja ruchu i zmiana odżywiania mogą zmniejszyć ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów.

Kiedyś problemy ze stawami uważane były przede wszystkim za przypadłość wieku podeszłego, która polega na tym, że z czasem chrząstka stawowa się zużywa, powodując u seniorów ból i ograniczenia ruchowe. Dziś wiadomo już, że koncepcja „zużycia" nie jest do końca prawdziwa, a dzięki zdrowszemu stylowi życia można zachować sprawność stawów do późnej starości.

Bierność i przesyt

Liczne badania populacyjne potwierdzają, że siedzący styl życia, powszechna dostępność wysokokalorycznego pożywienia o dużej zawartości soli, cukrów prostych (słodycze, biała mąka), tłuszczów nasyconych (głównie pochodzenia zwierzęcego) są podstawową przyczyną nie tylko takich schorzeń, jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory, ale również choroby...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Wydanie: 11515

Wydanie: 11515

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament