Lemoniada na wynos z opłatą cukrową
Tysiące restauracji i hoteli przez problem z ustaleniem, co podlega podatkowi cukrowemu, mogło narazić się na wysokie kary obowiązujące od początku roku.
Opłata cukrowa w założeniu miała zmienić nawyki żywieniowe Polaków. Na razie trudno ocenić, czy skłoniła ich do ograniczenia spożycia cukru. Pewne jest za to, że ustalenie tego, co podlega opłacie, nie jest rzeczą prostą.
Słodkie problemy...
– W praktyce np. kompot czy lemoniada – szczególnie sprzedawane na wynos – w zależności od okoliczności będą klasyfikowane jako objęte opłatą lub nie. Wchodząc do punktu gastronomicznego i kupując kompot w słoiku czy lemoniadę w butelce, które uprzednio zostały w nim wytworzone, w inny sposób niż poprzez rozcieńczenie syropu, mamy do czynienia ze sprzedażą detaliczną napoju dokonywaną przez producenta. I nie ma wątpliwości, że sprzedawca jest zobowiązany do uiszczenia...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta