Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Obiad z restauracji też jest już znacznie droższy niż rok temu

29 października 2021 | Ekonomia i rynek | Piotr Mazurkiewicz
źródło: Rzeczpospolita

Szalejąca inflacja, w tym rosnące koszty paliwa przekładają się na to, ile płacimy za posiłki. W 2022 r. można spodziewać się dalszego wzrostu cen.

 

Z danych firmy Stava, obsługującej dostawy posiłków z restauracji, wynika, że w tym roku średnia wartość zamówienia z dowozem wynosi już w październiku 63,7 zł, co oznacza wzrost rok do roku o 10,2 proc., a w porównaniu z 2019 r. – aż o 21,3 proc. – Wpływ na te zwyżki miała trudna sytuacja restauratorów dotkniętych lockdownami, ale również inflacja oraz wyższe koszty paliwa. Te wszystkie czynniki przekładają się na wyższe ceny zamawianych posiłków – mówi Grzegorz Aksamit, wiceprezes Stavy.

Restauratorzy przyznają, że ceny podnoszą i muszą to robić. – Klienci nie lubią podwyżek, więc najlepszym pretekstem jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12104

Wydanie: 12104

Spis treści
Zamów abonament