Konsekwentnie dążymy do realizacji celów zrównoważonego rozwoju
W tym roku uruchomimy w Polsce najbardziej innowacyjny i zrównoważony środowiskowo zakład PepsiCo w Europie – mówi Dagmara Piasecka Ramos, dyrektorka generalna i prezeska zarządu PepsiCo Polska.
Jakie są kluczowe założenia strategii PepsiCo Positive (PEP+), dotyczącej zrównoważonego rozwoju firmy?
Strategia PEP+ stanowi podstawę wszystkich działań PepsiCo. Obejmuje dążenie do dalszego rozwoju przedsiębiorstwa, inspirując pozytywne zmiany dla Ziemi i jej mieszkańców. W produkcji przekąsek strategia ta oznacza przede wszystkim zrównoważone pozyskiwanie składników. Rolnictwo stanowi podstawę systemu produkcji żywności, a jednocześnie trzon działalności PepsiCo. W PEP+ niezmiernie ważne jest rolnictwo regeneracyjne, którego celem jest odbudowa żyzności gleb na obszarze upraw prowadzonych na potrzeby działalności firmy i pozostawienie przyszłym pokoleniom gleby w stanie, który pozwoli na jak najlepsze wykorzystanie jej potencjału.
Czy tego typu działania odbywają się też w Polsce?
W Polsce PepsiCo prowadzi pilotaż, w ramach którego współpracuje z pięcioma gospodarstwami. Współtworzą one europejską grupę roboczą, której celem jest wypracowanie dobrych praktyk związanych z rolnictwem regeneracyjnym, a rolnicy dzielą się wiedzą podczas wirtualnych spotkań. Dodatkowo już od ponad 30 lat prowadzony jest Program Agrarny, skupiający ponad 80 gospodarstw rolnych, które dostarczają ziemniaki dla PepsiCo Polska. Dzięki temu Lay’s pochodzą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta