30 lat za Europą
Mimo modernizacji i wzrostu wydajności
30 lat za Europą
Polski przemysł spożywczy zbiera w ostatnich latach raczej dobre recenzje. Wiele branż tego przemysłu poddano gruntownej modernizacji, w wyniku czego poprawiła się jakość wyrobów oraz wzrosła wydajność pracy w tej gałęzi gospodarki. Na tle przemysłu spożywczego krajów Unii Europejskiej nadal jednak pozostaje on zacofany. Do tej pory nie było miernika tego zapóźnienia. Otóż miernik taki -- indeks efektywności przemysłu spożywczego (FIPI) -- został niedawno skonstruowany przez Niezależny Ośrodek Badań Ekonomicznych (NOBE) . Indeks ten mierzy dystans, jaki istnieje pomiędzy efektywnością polskiego przemysłu spożywczego a średnim poziomem efektywności odnotowywanym w krajach Unii...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta