Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

30 lat za Europą

09 marca 1998 | Ekonomia | ES

Mimo modernizacji i wzrostu wydajności

30 lat za Europą

Polski przemysł spożywczy zbiera w ostatnich latach raczej dobre recenzje. Wiele branż tego przemysłu poddano gruntownej modernizacji, w wyniku czego poprawiła się jakość wyrobów oraz wzrosła wydajność pracy w tej gałęzi gospodarki. Na tle przemysłu spożywczego krajów Unii Europejskiej nadal jednak pozostaje on zacofany. Do tej pory nie było miernika tego zapóźnienia. Otóż miernik taki -- indeks efektywności przemysłu spożywczego (FIPI) -- został niedawno skonstruowany przez Niezależny Ośrodek Badań Ekonomicznych (NOBE) . Indeks ten mierzy dystans, jaki istnieje pomiędzy efektywnością polskiego przemysłu spożywczego a średnim poziomem efektywności odnotowywanym w krajach Unii...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1330

Spis treści
Zamów abonament