Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czarny koń w rzepaku

05 sierpnia 1995 | Ekonomia | IT

Nadodrzańskie Zakłady Przemysłu Tłuszczowego w Brzegu SA

Czarny koń w rzepaku

-- Postęp w tym przedsiębiorstwie widzieliśmy i widzimy nie tylko w inwestowaniu w maszyny i mury, ale równorzędnie -- w ludzi. Możemy bowiem mieć najlepsze technologie, ale jeżeli jednocześnie mieć będziemy nie przygotowanych i sfrustrowanych pracowników, niczego nie osiągniemy -- mówi o swojej filozofii zarządzania Nadodrzańskimi Zakładami Przemysłu Tłuszczowego w Brzegu SA prezes i dyrektor generalny, Wiesław Buchowiecki.

Sześć lat temu przedsiębiorstwo było deficytowe. 30 proc. działalności produkcyjnej stanowiły dotacje budżetu państwa. Ograniczenia socjalistycznej gospodarki nie pozwoliły na przeprowadzenie wymyślonej w latach 80. prywatyzacji. Rozwojowe inwestycje były hamowane i wstrzymywane.

W grudniu 1990 roku NZPT w Brzegu, jako pierwsze w branży tłuszczowej i jedno z pierwszych p. p. w Polsce, zostały przekształcone w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa (j. s. s. p. ). W ub. roku spółka sprzedała swoich margaryn, olejów jadalnych i surowych, tłuszczów, kwasów tłuszczowych, lecytyny itp. za 228 mln zł (2, 28 bln zł) , osiągając zysk netto 16 mln zł (160 mld zł) . W tym roku sprzedaż wzrośnie do 350 mln zł, a zysk do 20 mln zł netto.

W końcu ub. roku firma przekształciła się w spółkę akcyjną. Inwestorem...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 549

Spis treści
Zamów abonament