Potęga polskiego smaku
Okazało się, że produkowane w Polsce sery twarde typu holenderskiego, takie jak gouda i edamski, nawet na najbardziej wymagających rynkach skutecznie konkurują z produktami z Holandii i innych krajów o znacznie dłuższej tradycji serowarskiej. Przebojem eksportowym spółdzielni w Ostrowi Mazowieckiej jest ser Edam, który cieszy się wielkim uznaniem m.in. we Włoszech i Niemczech. Połowa obrotów przedsiębiorstwa, które przed paru laty sprzedawało za granicę, i to prawie wyłącznie na Wschód, niespełna 10 proc. produkcji, przypada dziś na eksport. Są to głównie najwyżej przetworzone i najdroższe sery twarde. Ale również popularny w kraju serek twarogowy Ostrowia znalazł ostatnio odbiorców za granicą, na razie na Słowacji. Serki topione są z kolei chętnie kupowane w krajach bałtyckich.
Przebojowi mleczarze- Mogliśmy szybko zwiększyć produkcję serów tylko dzięki handlowi z UE, w kraju mamy dużą konkurencję - wyjaśnia kierowniczka działu marketingu i eksportu Agnieszka Kulesza. Wiceprezes...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta